KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 29 September 2013

Gulai Telur Dengan Udang Galah...


Jom makan nasi!!!!
Sebab dah brapa hari dok teringat2 udang galah..
So semalam masa kt pasar malam sempat la sambar udang galah dalam 8ekor...
Pagi td dok godek2 dapur K.Wana cari resepi udang galah ni...
Akhirnya siap jgk untuk lunch....
Maka ber'udang galah' la ngahari td....


 
4 – 8 ekor Udang galah ( ikut saiz)
6 biji telur
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
4 ulas bawang merah ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk )
1 inci kunyit ( ditumbuk )
10 biji padi ( boleh tambah jika suka pedas )
2 keping asam gelugur
2 batang serai ( di titik )
daun limau purut  @
daun kunyit
garam secukupnya
perasa secukupnya



Cara Penyediaan
1. Masukkan bahan tumbuk, santan cair & serai ke dalam periuk.
2. Reneh atas api perlahan sehingga mendidih.
3. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat.
4. Masukkan asam gelugur dan santan pekat kemudian kacau sentiasa agar tidak berketul-ketul.
5. Bila mendidih masukkan udang. Kacau hingga kuah mendidih sekali lagi.
6. Pecahkan telur  ke dalam periuk satu persatu – jangan sampai kuning telur
pecah.
7. Masukkan garam, daun kunyit atau limau purut. Kacau dengan perlahan jangan sampai pecah minyak.
8. Hidangkan dengan nasi putih.



6 comments:

  1. assalam adda
    wowww mengoda lauknya, ni kan feberet en asben akak tu he heee malam td dah layan ketam dgn udang so hari ni makan ikan je he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam akak...
      jarang2 sekali makan udang galah...bukannya senang nk dpt...
      sedap jgk layan ketam kan...kena plk skrg tengok ketam kemain besar lgi...isi pun padat....

      Delete
  2. Assalam adda..acik kalau masak udang galah ni..masak lomak cili api.bawang dah tentu x de he ge orang negori kan tak guna bawang kalau masak cili api..kemudian tu..acik letak tempoyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam acik....
      klu org negori mmg terror la bab2 masak lomak ni...konpem kaw2 punyer....
      letak tempoyak yer...boleh cuba tu lain kali..mcm sodap jer...

      Delete
  3. tak lama lagi bertukar musim sejuk, maka banyaklah lobster dan sedara mara kat pasar nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kalau dapat lobster k.mala....
      kat sini mana nk dpt...kalau ada pun mahal kemain....
      last makan lobster pun tahun lepas masa ke sabah.....

      Delete