Dengan kepala dok pening setel jgk rendang aku ni...
Dengan tak cukup tidonya..
Adehhh...
Alsebabnya panas2 cmni rusydi plk batuk2..
Dia kalau batuk2 mula la nk melarat mcm nk kena asma...
Pastu malam plk merengek2...
Tido jap merengek2, tido jap merengek...
Memang kena bwak tido sebelah aku jgk la jawabnya..
Selalu mmg dia tido dlm bbycot jer...
Bangun jer pagi ni tgk papanya xde kat sebelah..
Rupanya tido kt sofa luar..
Tanya nape tido luar..
Dia cakap tak tahan Rusydi dok tendang2...hahahah...
Sebab tu la aku suh dia tido dlm bbycot..
Memang tak dok diam punya..kejap kaki ke perut, muka la...
Sambung pasal resepi ari ni plk yer...
Bleh plk aku lupa nak blender serai tu sekali..
Masa nak menumis tu baru aku perasan tak masukkan serai..
Last2 aku main ketuk jer serai tu cmpak...
Maaf tuan punya resepi, sy terlupa.....huuhuh...
SUMBER : recipesasha & mama jijah
bahan2
1 ekor ayam (sederhana size)
1 ekor ayam (sederhana size)
5 btg serai
6 ulas bwg kecil
6 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch lengkuas
1/2 inch kunyit hidup (guna yg serbuk pun boleh)
4 biji cili api (sy tmbhkan 5 biji lada merah & gunakan 3 biji cili padi)
1 cwn santan (sy gunakan 1 kotak 200ml santan)
2 keping asam keping
daun limau purut & daun kunyit utk hiasan (sy gunakan daun kunyit jer utk hiasan & jg di masak bersama)
minyak secukupnya
1 packet (kecil) kerisik
cara2
ayam dibersihkan & ditoskan - di perap dgn garam & kunyit & di goreng sekejap & ketepikan
kisar bahan2 yg ditaip dgn warna merah
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing
masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ayam - masak hingga sedikit pekat
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun limau purut
masak hingga kuah pekat & boleHlah dihidang dgn di taburkan daun kunyit.
1 cwn santan (sy gunakan 1 kotak 200ml santan)
2 keping asam keping
daun limau purut & daun kunyit utk hiasan (sy gunakan daun kunyit jer utk hiasan & jg di masak bersama)
minyak secukupnya
1 packet (kecil) kerisik
cara2
ayam dibersihkan & ditoskan - di perap dgn garam & kunyit & di goreng sekejap & ketepikan
kisar bahan2 yg ditaip dgn warna merah
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing
masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ayam - masak hingga sedikit pekat
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun limau purut
masak hingga kuah pekat & boleHlah dihidang dgn di taburkan daun kunyit.
rajin dia masak dalam dok pening2
ReplyDeletesebab lapar...nk tggu en somi balik tapau..dkt maghrib la bru dpt makan...huhuhu
Delete