Dah lama tak masak nasi jagung....
Balik semalam mood rajin...
Masak nasi jagung utk bekalan kat opis esk....
Aku makan ngn ayam bakar jer....
Ikut korang la rasa nak makan ngn ayam masak merah ke apa ker...
Ikut rasa tekak..hiihih
SUMBER : nannie
4 cawan beras basmathi
5 cawan air 1 biji jagung segar - ambil biji jagung saja
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan - disimpul & ikat
20 biji gajus - dikisar
4 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak sayur
Garam secukup rasa
BAHAN TUMISAN DIKISAR :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus .
Basuh beras dan rendam beras selama 30 minit kemudian ditos ketepi kan dulu .
Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua mentega dengan minyak dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan dikisar dan biar sampai bawang masak kekuningan . Terus masukkan air dengan jagung , daun pandan dan biarkan sampai air mendidih .
Kemudian masukkan semua beras , gajus yang dikisar , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi dan dimasukkan semua kismis dgn buah gajus serta dikacau rata kemudian boleh la ditutup suis periuk nasi ini .
Sedap nasi jagung tu...saya x pernah buat lagi nasi ada jagung ni..nnt boleh lah try
ReplyDelete