Jom Bekfes...
nasi goreng tomyam kita pagi ni...
Kebetulan ada lebihan nasi semalam...
So nak elak membazir kita campak2 apa yg ada...
So jadi la nasi goreng tomyam...
Nasi
1/2 labu bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 1/2 sudu besar pes tom yam
sedikit isi ayam
Sedikit kobis dan karot– dipotong
3 batang sosej
5 biji cili padi – diketuk
1- 2 helai daun limau purut – hiris halus
1 batang serai – dihiris halus
1 sudu besar sos ikan
10 ekor udang
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali
2. Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi. Goreng hingga wangi.
3. Masukkan isi ayam, udang, pes tomyam dan sosej. Kacau hingga ayam masak.
4. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
5. Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.
6. Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment