Pestime tgk dlm fb ada org masak ni nampak cm sedap...
gigih ku cuba google resepi ni....
Lastly nampak kat umh k.izah....
fuhhh.....
Mula2 aku bakar dlu terung tuh...
Sekali bakar...semerbak bau terung bakar dlm umh...
Fuhhh kemain sedap bau weiii.
Kalah segala bau minyak wangi mahal tuh...
Kebetulan ada la ikan pari ckit lebih buat asam pedas ritu...
Aku bakar sekali..nak cmpur kengkonon...
Dah siap masak.....
Ku goreng plk ikan pekasam yg beli online ritu...
pastu sambal ikan bilis kentang....
Fuhhhh korang dapat bayangkan x???
Makan ngn nasi panas2.....
adoiiiiii......nikmat ooo...
SUMBER : Izah Daud
* bersihkan, jangan dipotong. Terus aje bakar terung bersama kulitnya. Bakar sehingga kulit bertukar hitam dan lembik texturenya. Angkat terung, potong menggunakan sudu, dan kukut isinya menggunakan sudu. Ambil isi sehingga tinggal kulit hitam sahaja.
Ikan pari pun sama....aku bakar then potong kecik2...
1/2-3/4 cawan santan pekat sedang* kelapa diperah menggunakan air masak. Kalau beli santan mentah kena masakkan dulu la. Biasa untuk menu ni saya perah kelapa guna air masak, sebab menu ni tidak dimasak.
2 ulas bawang kecil-hiris
garam secukup rasa
cili padi*optional
Campurkan santan bersama bawang dihirs dan cili padi. Perasakan dengan garam. Kemudian tuang ke dalam isi terung yang telah diasingkan dari kulit. Gaul2kan rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment