KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 25 March 2016

Sup Ikan Jenahak...



Dah berapa lama xde tayangan makanan...
Sebabnya tuan tanah mmg xmasak...
Lutut ni tetiba injured jatuh moto...
Memang xpt nak berjalan la...
Ishhh seksa betul...

Nampaknya kena minum pamoga nampak gayanya...haha
Muda2 lagi dah masalah lutut..
Verangan muda kan...
Lutut ni dah kali ketiga injured....
Pestime sebab panjat katil masa kt hostel dulu...
2nd time 2012 sebab jatuh masa senamrobik...
Kali ni sebab jatuh moto...
Adehhh seriau bila igt balik...

Oklah berbalik pada menu tuh...
Teringin nak makan sup..
Kebetulan ada beberapa keping ikan ni dalam icebox...
Bikin sup,,,
Dapat hiruo kuahnya...ffuhh,,,,'
kat rumah ni kalau masak sup mmg licin la bebudak ngn bapak budak ni hirup...
Memang laku...

SUMBER : Resepi Bonda

Bahan-Bahan:

6 keping ikan jenahak
3 biji tomato
Jus perahan limau nipis secukupnya
1 pokok daun sup
2 biji karot
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Tumis –

1 bungkus sup bunjut ikan-adabi
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 biji lada hitam
5 biji cili api dititk-boleh tambah

1. Bersihkan ikan dan dipotong menjadi beberapa bahagian. Semua bawang, halia, lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus dan tomato dipotong empat.

2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan rempah sup bunjut. Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk. Masukkan cili api dan semua ikan, biarkan sampai mendidih.

3. Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut cita rasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah lagi jus limau nipis.

4. Masukkan garam dan kacau sup seketika dan boleh dimasukkan buah tomato. Bila buah tomato nampak layu boleh lah ditutup api dan tabur daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup


No comments:

Post a Comment