Ini budak yg suka sgt makan karot kek....
Dia sorg jer makan 2potong....
Karot pun suka...
Apatah lgi bila dh jadi kek...
lagi la...
Belum sejuk lagi dh sibuk nak potong bagai...
Konon2 nak nyanyi lagu berday...
padahal berday dia bulan depan,,,
Ini kek rupa agak sememeh...
Tapi ok lah ada jgk yg nak makan...
Suka sgt bila anak2 suka makan bila mama dia masak...
Mama dia ni dah lama x membaking...
Bila ada org makan cmni rasa rajin plak nak membaking...
SUMBER :Azlita @ masam manis
200 gm tepung gandum atau tepung kek
1/2 sudu besar soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
~ Kesemua bahan ini di satukan kemudian di ayak. Serbuk kayu manis tu kalau tak nak kuat sangat bau dia boleh kurangkan.
250 gm lobak merah yang telah di parut dan telah di perah.
~ Lobak ni kita parut halus, kemudian kita perah dan buang airnaya. Lepas tu baru timbang untuk dapatkan 250 gm tadi
150 gm nenas dalam tin
~ airnya jangan buang sebab kita akan gunakan juga nanti. Nenas ni potong kecil atau cincang kecil, perah sikit arinya dan timbang untuk dapatkan 150 gm adunan tadi.
100 gm almond nibs
~ pangang selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C
40 gm kelapa kering
80 ml jus nenas dalam tin
240 gm gula halus
180 gm minyak jagung
2 biji telur A saiz
Kaedah Penyediaan
Putar gula dan telur hingga kembang
Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
Masukkan campuran tepung yang telah di ayak tadi dan kaup balik sempurna
Di dalam bekas lain, satukan lobak merah, nenas, almond dan kelapa kering
Gaul sebati
Masukjkan campuran lobak, almond, nenas dan kelapa kering, kaup balik sebati
Tambahkan jus nenas dan kaup balik sempurna
Sediakan loyang ukuran 8 inc
Lapik loyang dengan kertas pembakar dan oleskan sedikit buter pada loyang
Tuangkan adunan
Bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170C yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit
Bakar kek selama 1 1/2 jam.
Bila dah masak, biar sebentar dalam loyang dan kemudian terbalikan atas redai
Sementara kita tunggu kek kita masak, bolehlah kita sediakan krimnya
Krim Keju
150 gm *cheese / keju (philadelphia / tatura atau apa2 brand yang halal)
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh lemon paste
*Cedar Cheese untuk hiasan ~ diparut halus( yg ni blh guna kraft, embrog sekadar memberikan beberapa brand, boleh cari di pasaran yg halal)
Pukul *cheese ( philadelphia / tatura) dan gula aising hingga kembang
tambahkan mentega, vanilla dan pes lemon
Pukul adunan sebati
No comments:
Post a Comment