Bekfes ari minggu baru ni en somi request nk makan kacang phool...
Aku plk tak pernah lak makan...
Nak wat tu lagi la haru...
Dia ckp ada mmber dia tayang makan kacang phool kt johor..
Aku ckp jer la aku xreti tau...
Dia cakap cuba jer la buat...takkan nk suh dia g makan kt johor lak kan....ahakss..
Ok la sebagai isteri solehah..
Dengan gigihnya aku mencari resepi okey..
Paling mudah ofcos kat MyR...
Okey la hasilnya mcm kat atas...
En somi ckp sedap tp ada lgi yg kurang...
Ok yg mana kurang kita kasi upgrade lainx...
Okey la resepi kat bawah yer...
SUMBER : MyR@Zara_Klate
2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2-3 batang lada hijau*
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit tomato puree
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak utk menumis
Bahan Tabur
bawang besar - didadu kecil
buah tomato - didadu kecil
lada hijau - dipotong serong
bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
hiris bahan yg bertanda *
Cara-cara
panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.
wah...macam best jer ni....
ReplyDelete