Apam tepung gandum...
Buat separuh adunan jer....
En somi tak suka sgt apam nih....
So aku ngn rusydi je dok makan...hihiih
SUMBER : ezadlieza
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata.
Tuang bancuhan yis dan kacau rata.
Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak.
Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong.
Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
SALU KAT PASAR MALAM AJE APAM NI X PENAH WAT SENDIRI.. PAS NI BLEH CUBA LA RESEPI NI.. SAMA LE SOMI MYG PN X MINAT SANGAT MKN APAM2 NI
ReplyDeletelama snagt kaknoor tak buat apam ni teringin lah pulak
ReplyDeleteSedapp apam ni...akak suka....;)
ReplyDelete