Alahai tengok la cheesecake aku ni kemain comotnya...
Maklumlah tangan orang tak berseni memang camni...
Tambah plk masa nk membuatnya mood sentap...
Dok berjuraian air mata....huahauah...
Sejak kandungan masuk 8bln ni kemain lagi mood sentap nya...
Tak kena ckit jer mula la bergenang air mata...
Bila fikirkan balik benda tu xde la seberapa.....huhuuhuh....
Sentap sentap jgk, tp makan tetap makan...
Tak gitu....hihiihihih....
Hasil resepi ni memang sedap...tp bila aku yang tak berseni ni ambk gmbr mmg la xcantik...
Untuk bahagian topping tu aku skip..
Malas plk nak membuatnya...hihiihh
SUMBER : Noor Hafirdaus @ Food at Home
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam
125 gm mentega tanpa garam
250 gm biskut mudah hadam
125 gm mentega tanpa garam
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - gantikan dengan yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon
200 ml krim putar(whipping cream) - gantikan dengan yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin (gune air panas, kacau dan sejukkan)
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin (gune air panas, kacau dan sejukkan)
Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.
Topping:
Buah stoberi+ 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk . Suamkan seketika then curahkan atas kek.
Buah stoberi+ 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk . Suamkan seketika then curahkan atas kek.
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.
- Buat topping dgn mencampurkan buah strawberry dan air gula dan gelatin. Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. .
- Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.
tengok resepi cam rumit tapi tak tau le bila dah buat mcm senang hehe
ReplyDeleteJangan diikutkan sangat mood sentap. Nanti baby pun selalu merajuk nanti. Hehehe.. Ala rupa tak penting, janji keknya sedap gitu!
ReplyDeletehehehe bangga sat cek bila nampak tang sumber tu. Tapi memang kek ni sedap sangat dan senang nak buat
ReplyDelete