Ni semalam punya citer utk bekfas pagi tadi....
Nekad la nk buat kuih lapis ni....
Dengan perasaan risau tak menjadi nya...
Ku godek2 jgk bahan nya...
Dah siap simpan semalaman pagi ni baru aku potong...
Pagi2 en somi tanya mana kuih semalam...
Aku memang xgtau dia pun nk wat kuih apa..
Sekali potong dia cakap oooo kuih lapis...
Kira rupa tu ada la kalau laki aku bleh kenal kuih lapis...ahaksss...
Sekali rasa macam biasa la jarang nak memuji...
Asyik ngap2 jer...
Aku tanya dia xnak komen ker...
Dia cakap nanti buat lain kali bagi cantik & kemas lagi....
Huahauaah...kira okey la kan untuk percubaan pertama...
SUMBER : K.An @ Periuk Tanah
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
Cara membuatnya:
1.
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan
ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula
dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak
berbintil.
3. Bahagikan adunan kepada 2
bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi
kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah
dan letakkan perisa ros.
4. Masukkan loyang ke
dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus
selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang
100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan
dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna
merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.
yummmm!!!! akak nyer fav kuih nih. sedapnyaaaa
ReplyDeletekita pun suka...bila makan mesti ambk selapis-selapis...
Delete