Walaupun takde beras basmathi aku tetap nk cuba jgk nasi kegemaran ramai ni...
Aku tgk ramai jgk yg dh cuba....
Memang sedap la bila makan nasi ni...
Aku rasa bila guna beras basmathi lagi la sodapppp.....
Ayam plk aku juz buat ayam bakar biasa jer....
Juz perap2 dan bakar jer,...
Sos plak aku bantai jer sos nasi ayam yg aku wat lebih ari tu....
Pastu en somi ada request raya haji ni nk suh buat nasi mandhi ni lagi...
Makan ngn daging korban sedap jgk kot dia cakap....
Memang aku dh plan dh nk buat nasi ni raya haji ni....
Kali ni akan ku guna beras basmathi la plk....
Suker2 aku jer masak nasi mandhi ni guna beras biasa....
Jangan marah yer.....
SUMBER : Resepi Raidah
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1.
Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan
halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan
masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
**cara yg ke3 tu aku skip yer sbb xde plk la arang kt umh ni....aku bakar ayam pun atas dpur gas jer...
akak pun kalau dah teringin masak je guna beras biasa.. janji sedap & boleh ngap! hee..
ReplyDeletetu la....tp kalau guna beras basmathi lagi sedap dan nmpk cantik..
Deletewah! bermandhi dia hari ni ...
ReplyDeletetak pernah2 bermandhi...baru nak mencuba....
Delete