Tada.....menu dinner tadi...
Ni request dari en somi...
Dia cakap dh lama tak makan mee sup....
So td sajer dok godek2 dapur tanpa sempadan...
So jumpa la mee sup ni yang paling penting ringkas....
Memang ringkas sangat, cepat dan sedap dimakan....
Lagi sedap kalau ada lada jeruk...
Tapi aku laki bini makan ngn cili potong jer...
Berpeluh2 wooo makan mee panas2 ngn cili potong...
SUMBER : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang sederhana besar
1 kiub pati ayam "MAGGI"
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, diketuk
1 liter air
1 mangkuk kecil bunga kobis yang dipotong sekuntum2
1 biji tomato belah 8
3 batang putih jagung, hiris serong setiap satu
1 keping fish cake, hiris nipis
1 pokok daun bawang potong kasar
1 camca teh lada hitam yang baru dikisar
1/4 camca teh minyak bijan
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
500 g mee kuning, cuci dan celur sekejap, toskan
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Cili jeruk atau sambal kicap
CARA MEMBUATNYA :-)
10 ekor udang sederhana besar
1 kiub pati ayam "MAGGI"
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, diketuk
1 liter air
1 mangkuk kecil bunga kobis yang dipotong sekuntum2
1 biji tomato belah 8
3 batang putih jagung, hiris serong setiap satu
1 keping fish cake, hiris nipis
1 pokok daun bawang potong kasar
1 camca teh lada hitam yang baru dikisar
1/4 camca teh minyak bijan
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
500 g mee kuning, cuci dan celur sekejap, toskan
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Cili jeruk atau sambal kicap
CARA MEMBUATNYA :-)
- Udang dibersihkan, kerat hujung kepalanya, lumur dengan garam dan jus lemon, perap sekajap, cuci kembali dan toskan.
- Dalam periuk, panaskan minyak masak + minyak bijan, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum. Tuang air dan masukkan kiub ayam maggi, biar mendidih.
- Tambah udang, fish cake, bunga kobis dan lada hitam, kacau dan biar masak perlahan. Masukkan daun bawang, putih jagung dan juga tomato. Tambah garam secukup rasa, masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Mee kuning dialih kedalam bekas yang sesuai. Tuang kuah tadi atas mee, hias dengan taburan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Hidangkan bersama cili jeruk atau pun sambal kicap. Sedap dimakan panas2...
Walaupun ringkas tapi penuh aksesorinya tu... sodap giler!
ReplyDeletekalau dh resepi dr CMG semestinya aksesori mmg meriah...hihihihi
Delete