KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 30 December 2015

Tepung Pelita...



Haa ni dia nak tayang tepung pelita..
Ini memang peberet nih...
kalau bulan posa tiap2 ari beli...
Ari minggu ritu sajer nak cuba buat...
Mula-mula bikin dulu buat dalam cawan kecik2 nih....
Kalau tak menjadi xde la membazir beli daun pandan ngn pisang...
Yerla kat kl ni daun2 tu semua kena beli...
Kalau kat kampung xper la...
Dah la umah aku ni jenis tinggi punya...
Takkan la nak tanam pokok pisang dalam pasu lak kan...

Pestime buat terus menjadi...
Kalau ku tau kuih ni senang..
Dah lama dah buat sdiri...
Siyes suka tau...

SUMBER : Periuk Tanah

Tepung Pelita-di dalam kelongsong daun pisang

Daun pisang dipotong segiempat tepat 10 X 20 sm. Dilayur atas api. Lipat dua, bentuk jadi kelongsong dan 'staple'kan. Buat 15 kelongsong. (pastikan tidak bocor)

Bahan-bahan adunan

A) 1 mangkuk gula pasir yang agak halus

B) 15 gm tepung beras

300ml air pandan

***campur bahan dan kacau dalam periuk hingga hampir pekat menggunakan api perlahan

C) 15 gm tepung beras

300 ml santan (daripada 1/2 biji santan)

garam secukup rasa

***campur bahan dan masak dalam periuk hingga hampir pekat menggunakan api perlahan

Cara-cara:

1. Susunkan acuan/ kelongsong di dalam pengukus. Panaskan pengukus hingga air mendidih

2. Masukkan 2 sudu teh gula ke dalam setiap kelongsong. Kukus 10 minit/ hingga gula cair.

3.Masukkan adunan hijau di atas gula yang telah cair, separuh kelongsong. Kukus 15 minit.

4.Masukkan pula adunan C (bersantan )hingga penuh kelongsong/ sama banyak dengan adunan pandan tadi. Kukus 15 minit.

5. Tutup api dan sejukkan kuih sebelum dihidang.

*** Adunan boleh juga dimasukkan terus ke dalam kelongsong tanpa dimasak dahulu, tetapi cara begini kadang-kadang menyebabkan kuih tak menjadi cantik.



No comments:

Post a Comment