Alhamdulillah selesai puasa pertama..
Hari ni yg kedua plk...
hari ni xtau lagi nak masak apa...
Takde idea..
En Asben biasala...
Suka makan kering2..
Yg penting ada ulam2...
Oklah semalam 1st day masak kari ayam kerisik...
Sampingan plk ikan masin ngn ulam2 cicah budu...
Fuhhh nikmat rasa...
Oklah xleh imagine over sgt..
Kan batal posa...hihihih..
SUMBER : Fisya Resepi
5 ketul ayam
1 bungkus rempah kari ayam
4 sudu kerisik
3 biji ubi kentang- dipotong
3 ulas bawang puting -potong
3 ulang bawah merah - potong
daun kari
2 cawan santan
5 sudu minyak masak
2 sudu kecil garam -lebih kurang
1. First skali gaulkan ayam dengan kerisik. Kalau pekat sangat tambah la air panas sedikit ye.
2. Panaskan minyak, kemudian tumis daun kari, bwg merah dan bawang putih sehingga naik bau / bawang agak garing.
3. Masukkan ayam yang telah digaul dgn rempah kari dan kerisik tadi. Tunggu sehingga pecah minyak
4. Masukkan garam
5. Masukkan santan dan ubi kentang
6. Biarkan mendidih dan tunggu ubi kentang empuk. Kacau kejap2 ek to make sure santan tu tak pecah minyak..nanti tak berlemak and tak sedap..
7. Siap!!
Sedap eh....akak nk cuba la...nak cari kerisik nanti...
ReplyDeletePernah buat kari ayam kerisik... memang sodap!
ReplyDelete