Jumpa plk pic lama dalam camera 1 lgi...
Ni pic raya haji yg baru nih...
Pestime melapis kek lapis sebenarnya...
Tu yg dia punya lapisan jdi cmtu..
Asam manis pun tak cukup...
Tu pasal nampak xnampak jer...
SUMBER : DjDayang Jack
bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 8 x 4.5 x 4.5)
- 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
- 4 biji telur A (sejuk)
- 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
- 4 sb susu pekat manis
- 1 sb ovalette
- 2 sb horlicks - optional
- 125 ml susu segar (sejuk)
- 1 sk esen vanilla
- 80 ml minyak jagung
- kepingan asam manis/hawflake secukupnya (DJ guna sebesar duit 50 sen)
- sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning (warna lain pun ok)
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
- Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
- Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
- Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
- Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala).
- Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.
***semua bahan(kecuali hawflake dan pewarna) disukat dgn menggunakan cawan/sudu metrik. Harap maklum.
No comments:
Post a Comment