Dah petang baru nak tayang lauk ngahari td..
Daging campak2 jer jdi sambal...
Dok fikir nk watpe daging ni...
En somi ckap msak la pape janji pedas...
Dia kan hantu pedas...
Kalau tak pedas mmg tak selera dia makan...
Risau jgk kadang2 tu sbb dia suka makan pedas..
So selalu cakap kt dia minum air masak byk2...
Ok la aku tulis resepi kat bawah yer...
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging batang pinang
3 sudu besar cili sos
1-2 cawan air
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
3 cm halia
5 s/b cili boh
2 batang serai - saiz besar
CARA MEMASAK :
-Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan-bahan dikisar sampai masak serta terbit minyak . Masukkan daging dan cili sos . Kacau semua bahan serta masukkan air dan kacau . Biar kuah mendidih dan daging menjadi empuk serta kuah menjadi pekat masukkan garam secukup rasa. Kemudian carik-carikkan daun limau purut. Dah masak angkat dan hidang.
Bahan2 pun senang cari.. boleh gak cuba resepi ni.. nampak sedap.. TQ ye.. :)
ReplyDelete