Ni dia menu dinner tadi....
Rasanya memang dah lama tak masak asam pedas....
So tadi teringin plk tekak nak makan..
So bikin la guna ayam..
Dok tengok2 nak guna resepi saper...
Last2 nampak senang plk asam pedas kt dapur ibundo ni....
Alhamdulillah sedap rupanya....
En Somi habis sepinggan nasi...
Makan plk roti cicah kuah ni....
Memang berbaloi betul buat asam pedas hari ni....
SUMBER : dapur ibundo
1/2 ekor ayam di potong kecil
1 atau 2 senduk cili kering yang sudah diblender. (ikut pedas yang suka)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia muda *
1/2 inci kunyit* ( kunyit tepung agak sesudu kecil )
1 sudu kecil halba
1 sudu besar rempah kari
sebatang serai dititik
beberapa helai daun limau purut
asam jawa yang dibancuh dengan air
air
1 atau 2 senduk cili kering yang sudah diblender. (ikut pedas yang suka)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia muda *
1/2 inci kunyit* ( kunyit tepung agak sesudu kecil )
1 sudu kecil halba
1 sudu besar rempah kari
sebatang serai dititik
beberapa helai daun limau purut
asam jawa yang dibancuh dengan air
air
Blender bahan yang bertanda *. Panas minyak dan tumis bahan yang
diblender tadi. Masukkan rempah kari, halba dan serai. Biarkan cili
masak. Masukkan ayam. Biarkan air ayam kering, baru masukkan air asam
jawa. Kacau dan tambah dengan air dan daun limau purut. Masak sehingga
kuah agak pekat. Rasakan garam.
No comments:
Post a Comment