KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday 10 November 2017

Rendang Ayam..



Merajinkan diri semalam merendang....
Saja buat kuah banyak...
Sebab pagi ni asben mintak nak cicah roti ngn kuah rendang...

Resepi cedok kat dapur CMG...
Dia buat guna hati ayam...
Aku guna ayam jer...
Sbb takde la aku nak makan hati ayam banyak2 cmtu....
So kita kasi tukar saja...


SUMBER : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg pedal ayam
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit, hiris halus
300 ml pati santan
1 liter santan cair
Air panas secukupnya
2 camca besar rempah kari
2 camca besar cili kisar
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1 camca besar gula melaka

BAHAN KISAR :-)
15 biji bawang merah
4 bawang putih
2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
4 batang serai, hiris halus

BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
Pedal ayam dicuci bersih, perap dengan garam, sedikit tepung dan jus limau kasturi, gaul dan biar 10 minit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan bahan kisar + rempah kari, kacau rata dan tumis hingga terbit minyak.
Masukkan pedal ayam, gaul rata dan masak hingga pedal kecut. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih. Tambah pati santan, daun limau purut dan kerisik, masak hingga pekat dan pedal ayam lembut, jika belum lembut, tambah air panas. Masukkan asam gelugor, garam dan gula melaka.
Bila kering, tambah hirisan daun kunyit. Gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ketupat atau roti.

1 comment:

  1. Rajinnya merendang! Mestu harum aromanya, huurrmmm sedapnya makan rendang dengan nasi himpit.

    ReplyDelete