Waaa org cina nak raya aku plk meriah wat biskut...
Bukan apa...ambk mood raya...kihkihk...
Ekceli ni utk hbiskan stock nestum sebelum xpired...
Kemain lama dalam balang...
Tapi bila jd biskut sehari jer dah finish...
Aku buat separuh adunan jer...
Yerla berapa ketui jer dapat...
Oklah resepi kat bawah yer...
Ni pun brg yg xde kt umh aku xletak....
Sumber : caveidea
375 gm mentega
250 gm gula perang..sub.kan ngan gula pasir leh gak tp kena krgkn
400 gm tepung gandum
225 gm nestum
1/2 sudu teh serbuk penaik coklat masakan...utk hiasan je....tak letak pon takpela..
Ceri dipotong kecil2..saya saje tambah ni
paper cup secukupnya
Cara-cara
1. Pukul mentega & gula perang hingga kembang.
2. Masukkan tpg gandum, nestum & serbuk penaik. Gaul sebati hingga jd doh...(doh akan jd berderai mcm serbuk gitu)
3. Bentukkan..saya kepal2 boh dlm paper cup je, letak ceri yg dipotong2 atas tu..tekan2 skt bg padat 4. Bakar api sederhana lbh krg 15 minit @ dah kuning2 skt kat atas dia dah masak ler tuh...sejukkan sebelum di hias
5. Untuk hiasan : Double boilkan coklat masakan, paipkan atas biskut..(saya boh dalam plastik, gunting buat lubang kecik & paipkan...tk boh pon takperla, ikut suka lah yea..
6. Simpan dalam bekas kedap udara..biskut ni rangup & kurang manis, resepi asalnya dibentukkan ikut suka..selamat mencuba
7. Saya buat separuh adunan & dapat lebih kurang 170 biji biskut
amboii.. kita pun ada buat cookies jugak ..nak ambik mood raya la katakan.. hii.. coojies ni pun dalam list jugak
ReplyDeletemacam nak raya pulak ye kak ..hihi
ReplyDeletesalam perkenalan & jemput ke blog nana :)