KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 21 March 2017

Kerabu Mangga...




Kerabu mangga simple...
cari mangga yg kecik2 tu...masam2...
tu lagi sedap...
Sekali ada yg dh masak...
jadi la kan.....
Perut sendri nak makan...

BAHAN-BAHAN:
1 biji mangga  | dihiris nipis
2 ulas bawang merah | dimayang
5 biji cili padi  | dihiris
Sedikit sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
 
CARA MEMASAK:
 
1. Gaulkan semua bahan.
2. Perasakan dengan stok ikan, garam dan juga gula.
3. Gaulkan rata dan hidangkan.


Monday, 20 March 2017

Sagu Gula Melaka....


Semalam kemain rajin...
Siap buat dessert okey...
Sagu color biru...ko hade???

Hahaha sbenarnya anak aku mintak color hijau...
Sekali perwarna tarak....
So aku ckp warna red bleh....
Tak nak...red utk girl...
wrna blue la...
Pulakkkk....

So jadi la sagu warna blue...
Sedap gk layan time panas2 semalam...
Laju jer meluncur kat tekak...

Ok lah nak tgk resepi tgk kat sini..
Aku suka tgk resepi kat sini...
Siap ada pic satu2 tunjuk cmne cara...
Amat senang utk aku yg kurang pandai ni....

Thursday, 16 March 2017

Fruits Salad....


Moh la kiter makan buah jer....
Fruits salad katanya....
Bila buat mcm ni semua laju makan...
Bila dok tergolek2 dalam peti...
'Takde plk nak potong makan...
Dah siap2 cmni...semua laju kan....
Cehhh....



Wednesday, 15 March 2017

TB : KL Seafood Market...Dinner CNY


Lawa tak tuan umh ni????/
Haahaha cerita throwback punyer...
Lupa plk ada pic...
Sekarang baru nak citer....
Kemain lagi bermake up kan...



mata kemain lagi kan...
Kalau dh dasar rabun tu kan....
Kalau xpakai spek tu...pakai la mata color2 nih...
Nak jugak mix ala2 coco...
Muka ni amoi belakang tu kasi conteng....
Lantak la kan...
Janji nampak lawa....



Dah sampai dekat KL Seafood Market...
Tempat ni kat area Taman Botani....Padang Merbuk...
Pestime aku datang tempat ni...
Manager aku cakap ni tempat bigboss aku punya friend....
Bigboss aku kan dok hong kong...
So kitaorg kat opis ni mmg cm orang giler la kt opis ni..
Takde orang pantau la katakan....
Pergi opis pun pakaian kasual jer...
Ko nak pakai tshirt ngn jeans pun xkisah..
janji pakai baju....xnak pakai rembat jer baju kt opisni...
Kata opis supplier baju kan..hahhaha...

tengok kat belakang tu....siap ada karaoke hokeyyy....
Pergi la kalau nak menyumbangkan suara tu...
Aku masa ni xpandang dh semua tu...
perut dh lapar weiii...
sekali tgk kat luar sana...
Bapak segala ketam...lobster bagai...
Mintak la bigboss order yang besar gabak2 tuh...




Ni manger aku....
Mr Cheah nama di beri...hihihi...
Manager yang paling sporting..
Satu kepala main game online...hahahha...
tinggal plk satu area kat umh aku...
jadi mmg aku la kulinya bawak balik laptop dia kat umh...
nanti dia datang ambik kat umh...




Tadaaa nampak makanan dah smpai...
Ni sebenarnya yee sang...
Entah mana hilang yang pic yee sang sebelum gaul...
Yang tinggal pic aku  nak telan dh...
Bagi aku sedap...boleh diterima kat tekak aku....



Sebab dah lama dok simpan pic ni..
Aku dah lupa dah udang ni masak apa...
Rasa sedap....rasa sgt freshhh....




ni cendawang ngn brokoli masak sos tiram aku rasa...
Pun sedap....maybe aku ni penggermar cendawan...
Jadi asal masakan ada cendawan jer sedap la bagi aku...
Dan satu lagi aku ni bukan orang yg jenis cerewet...
Semua makanan aku bantai jer....



Nasi goreng pun ada....
Bak kata fatiha member opis aku...
nasib la ada nasi...kalau tak boleh mati dia malam ni...
Dia la manusia yang tak boleh kalau takde nasi....
dah makan macam2 pun....
Still cari nasi lagi...


mihun goreng taugeh kot..
Sebab taugeh kemain banyak...
Tapi dalam ni ada lala...
lala dia besar2 okey....dan banyak...
Ni memang tiap2 tahun bigboss akan order punya....
Memang peberet dia agknya mihun goreng lala ni...


ni desset dia...
aku pun taktahu apa benda namanya...
Tapi aku suka kuih yg bulat2 tu...
rasa dia mcam kuih koci...
Siyes sedap...
Memang aku cakap makanan kat sini mmg sedap...

tapi mana ketam ngn lobster tadi...
Harammmm xder....
Kemain excited aku igtkan boss aku nk order yg tu...
Sedihhhh....


Sebelum balik kita bergambar dlu yer....
Kemain kan...
Padahal paha kemain besar....
eiiii benci tgk gmbar sendiri...
Dah gemuk......
Tolongggg aku nak kurus....


Nampak tak empat2 org ni semua gemuk2...
Aku rasa mmg sesapa masuk keja kat situ semua jadi gemuk agknya....



Opsss pic tuan tanah sedang menyumbangkan suara...
hahahha....
Sesekali kan....nasib baik takde yang muntah darah malam tu..hahaha




ni semua model2 bagi iklan KL Seafood Market...hahahah

Tuesday, 14 March 2017

JJCM : Pak John Steamboat...E-Curve Damansara


Dah lama rasanya aku tak makan steamboat....
Aku mmg suka makan banyak2 ni...
Hahaha...tengok tangki la weii...
Nak2 tangki laki aku...
Perut slim jer...tp makan bab bela hantu raya....
Siyes makan banyak...
Sekarang menurun lak kat Rusydi ngn Rizqi...

Kat sini budak 2orang tu xkena bayar...
Diorang ingat bebudak ni makan sikit agaknya...
hahahha....diorang ni pun jenis buruk lantak gak...
Kali ni bawak adik aku si Mimi...
Yerla best bila makan ramai2...
Setakat aku laki bini...
tak meriahh....hiihih...

Memang puas hati la bila makan kat sini...
Pilihan seyes mmg banyak...
berbaloi weii korang bayar....
Aduhhh tak boleh nak taip dh ni...
Korang tengok gambar jer la yer...\



Ni daging yang diperap ngn black papper...sebelah lagi tu madu....Aku kan memang suka daging...masa ni dok sobuk cari kambing....mana la daging kambing..hihihi...

nampak tak si Rizqi tu....sampai jer melilau mata sbb tengok banyak makanan....mulut memang dah tak berhenti mengunyah dah...

macam2 jenis pilihan sayur....cendawan pun banyak ....peberet aku ngn anak2 cendawan nih....

ni sayur2 yang ada....mesti ambik sayur2 ni....baru diet yang sihat kan...diet la sgt,,,,klu dah tibai makan smpai buncitt.....

ni macam2 jenis balls...segala balls ada....macam2 bentuk...

ni spesis2 bercengkerang.....siput buluh tu mmg wajib aku ambk....peberet...sedap.....dia punya seafood ni agak fresh....mmg best.....

ni ka kambing yang di cari2...rupanya ni item premium punya....kena g mintak kat kaunter...mula2 aku cm ehhh naper kena g mintak kt sana...malu la aku nk g mintak byk kali...jap g muka aku jer kt kaunter tu....tp bila aku tengok ramai gk dok ulang...so buat muka tebal jer la....siyes daging dia mmg lembut....masa ni laki aku makan itik...aku mcm eiiii sedap ker....sekali cuba...WOOWWWW siyes...aku dok ulang makan itik jer...ni la pestime aku makan itik...siyes sedap.....waaa teringin lagi....

ni seafood pulak...ni mmg dok ulang alik jugak...udang dia pun besar....ketam pun....ketam siap yg ada telur lagi.....service diorang masa refill semua benda ni pun cepat....memang bagus la staff2 kat sini..peramah.....

ni bahagian perapan yg nak di grill.....ni semua mmg aku tak lepaskan peluang jgk...rugi kalau xambik grill...

ni bahagian dessert dan buah....kebetulan meja aku depan dessert ni....memang pusing badan jer capai benda ni..hahahha...

ni lagi......ehhh semua kena cuba okeyy...

ni bubur nasi....ni kasi anak aku makan...ehhh dia punya goreng2 cm nasi goreng..mee..mihun...semua ada...cuma lupa nak snap pic jer...

ni mesti ada...pencuci mulut katakan....semua aku rasa sikit2....ahhahaha....ada aku kesah....

dim sum ngn pau...yg ni  pun ada..mmg banyak jenis...ko pergi pilih jer kat kaunter...alaa dekat tempat aku g ambik kambing dan itik tu....

Uishhh mama ngn papa makan xpandang kiri kanan....anak pun lupa dh kejap..hahaha...

baru igt anak...see Rizqi siap cakap terbaik...nampak tak muka kekenyangan...nak angkat mata pun dah xlarat....

ni kat depan kedai ada letak lobster ni....fuhhh besar weiii....tu umo2 binatang ni la...

mintak nak makan ni kat en asben....en asben siap bg jelingan ko..hahaha



Fuhhh dah habis gambar....
Siyes aku cakap mmg berbaloi....
Service diorang pun bagus...
Staff pun peramah...
Dari staff kaunter...smpai ke dapur...angkut sampah...
Semua mmg peramah....

Oklah nampaknya mmg Pak John ni akan ada sesi2 yang seterusnya....

Monday, 13 March 2017

Sup Ikan Merah....


Sapa suka sup ikan merah ni??
Angkat tangan....hahahah
Ni pestime aku cuba masak sup ikan merah...
Rasanya xpernah lgi kot...
Risau jugak buatnya xbleh diterima oleh anak tekak...
Dah la ikan merah ni mahal oiii...

Rupanya habis satu umah dok hirup sup ni jer...
Rusydi dan Rizqi siap makan bertambah2....
Papa dia pun sama...
lawan pulak dengan ulam ngn budu...
makin laju la papanya...

Tak sia2 aku beli ikan ni buat sup...
Boleh la masak lagi ni lain kali....
Macam biasa resepi aku cedok umh k,azie...
Memang apa yang aku cedok dari umah dia...
Memang menjadi pilihan kat umah aku ni....

SUMBER : Azie Kitchen

Bahan bahan:
Ikan  merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Kayu manis, bunga lawang dan pelaga
Lada hitam biji - tumbuk

Cara cara:
Tumis bawang merah dan bawang putih serta halia yang dihiris bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi. 

Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya. 

Taburkan daun sup dan bawang goreng. Bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Monday, 6 March 2017

Kari Kepala Ikan Ala Mamak...



Waaaa nampak tak???
Tergoda tak???
kemain rajin kan aku...
Hari minggu ritu dah janji nak masakkan kari kepala ikan ni utk asben...
So pagi2 lagi dah ajak g pasar cari kepala ikan...
Beli la seketul...
Seketul cukup la..bukan ramai pun makan...
Laki aku sorg jer...
Aku mmg tak makan kepala ikan ni....
Eiiii seram kot....hahahah....

Mesti ramai cakap aku rugi kan...
Hahahah...laki aku pun cakap gitu...
Part paling peberet dia mata ikan tuh...
Dapat yang tu pejam2 mata dibuatnya...
Kemain menikmati tuh....
Aku cedok kuah ngn kutip terung tu jer la...
Makan ngn sambal belacan...
Fuhhh sedap gk...
Hhihiihih...

SUMBER : kak Yatie

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kepala ikan tenggiri bersaiz besar, belah 2 (Yatie guna ikan kerachi )
3 keping isi ikan tenggiri
2 biji tomato, dibelah 4 setiap sebiji
1 btng terung (Yatie tambah)
10 btng bendi (Yatie tambah )
2 camca besar cili kisar
3 1/2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
1 keping asam gelugor
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan

BAHAN TUMIS :-)
1 camca teh penuh halba campur
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 pelepah daun kari, dilurut

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba campur hingga harum, masukkan daun kari, bawang merah hiris dan bawang putih hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
Sementara itu bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, kacau rata dan masukkan ke dalam periuk, masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.Tuang air secukupnya dan kacau rata. Biar mendidih.
Masukkan ikan dan juga asam gelugor. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...