KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 29 September 2013

Gulai Telur Dengan Udang Galah...


Jom makan nasi!!!!
Sebab dah brapa hari dok teringat2 udang galah..
So semalam masa kt pasar malam sempat la sambar udang galah dalam 8ekor...
Pagi td dok godek2 dapur K.Wana cari resepi udang galah ni...
Akhirnya siap jgk untuk lunch....
Maka ber'udang galah' la ngahari td....


 
4 – 8 ekor Udang galah ( ikut saiz)
6 biji telur
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
4 ulas bawang merah ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk )
1 inci kunyit ( ditumbuk )
10 biji padi ( boleh tambah jika suka pedas )
2 keping asam gelugur
2 batang serai ( di titik )
daun limau purut  @
daun kunyit
garam secukupnya
perasa secukupnya



Cara Penyediaan
1. Masukkan bahan tumbuk, santan cair & serai ke dalam periuk.
2. Reneh atas api perlahan sehingga mendidih.
3. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat.
4. Masukkan asam gelugur dan santan pekat kemudian kacau sentiasa agar tidak berketul-ketul.
5. Bila mendidih masukkan udang. Kacau hingga kuah mendidih sekali lagi.
6. Pecahkan telur  ke dalam periuk satu persatu – jangan sampai kuning telur
pecah.
7. Masukkan garam, daun kunyit atau limau purut. Kacau dengan perlahan jangan sampai pecah minyak.
8. Hidangkan dengan nasi putih.



Saturday 28 September 2013

Bihun Goreng Singapore Untuk Rusydi..


Bihun Singapore lagi kan...
Actually pagi ni en somi bungkus jer nasi kt kedai...
Aku malas nak masak...
En somi makan nasi berlauk..aku plk nasi kerabu...
Selalunya rusydi makan jer xbyk soal..
Sekali hari ni kitaorg suap pun xnak...
Tak bagi kan lapar plk dia..
Bagi roti xnk, biskut xnk, kuih xnk...
Last2 en somi suh g goreng bihun...
Fuhhhh emosi jap bila kena suruh masak jgk...
Dia ckp goreng untuk Rusydi sorg jer la...
Tu pasal sepinggan jer aku goreng....
Betul tekaan en somi baru Rusydi makan bila ada bihun...
Kalau tau cmtu aku suh jer en somi beli bihun kt kedai tadi...
Huhuhuhuhuh dasar pemalas kan....
Agaknya Rusydi nak air tangan aku jgk kot...aku masak lgi sedap kot...
Waaaaa bapak perasan kan...Sila jgn muntah yer...



Bahan-bahannya:

Bihun (direndam lembut dan toskan)
1 ekor sotong
1 ketul hati ayam
Segengam tauge
Daun kucai
3/4 batang carrot (potong nipis2)
1 biji bawang merah (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
1 s/k lada hitam(ditumbuk)
Garam dan perasa
 
Cara-caranya:

Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga garing, masukkan sotong dan hati ayam, gaul rata kemudian masukkan carrot, garam dan perasa, gaul rata dan masukkan bihun, tauge dan daun kucai, gaul sebati dan bolehlah ditutup apinya.


Friday 27 September 2013

Murtabak Mee Segera...


Ni menu supper semalam...
Semalam laki bini tido lewat sebab lawan candy crush...hahaha...
Memang takde keja okey....
Aku main bermati-matian sebab tak nak bagi en somi kalahkan....
Perangai mengalahkan budak2 kan...
Kalau laki bini wat solat tahajud malam2 okey jgk..
Ni membuang masa main game...
Takpe la sekali sekala katakan...
Tapi bila tido lewat memang perut en somi aku tu manjang jer lapar...
Padahal aku tau strategi dia xnak bagi aku tinggalkan dia jauh..
Takut tak dapat nk kalahkan aku...hahahahha....
Tapi nak cepat punya pasal...terus bantai murtabak mee segera ni..
 

Sedap bila makan panas2.....
Letak plk sos cili ngn mayonis mmg yummy wei...
Aku pun cepat2 la ambk gmbr...sebab nk jgk tepek dlm blog walaupun gmbr sememeh....

Sebungkus mee segera (celur, pastu toskan)
2 biji telur
Sepaket perencah mee segera
Sebiji bawang besar (potong dadu )
2 sudu besar sayur campur
Minyak masak secukupnya
 

Pecahkan telur dalam bekas.
Masukkan semua bahan kecuali mee.
Kacau sebati, pastu baru masukkan mee
Gaul hingga sebati.
Panaskan kuali
Masukkan bahan mee tadi
Goreng sampai masak.

Thursday 26 September 2013

Bihun Goreng Lada Hitam....


Ni menu breakfast pgi tadi yer...
Smpai ke lunch aku dok layan makan ni jgk...
Malam plk en somi ajak makan kt luar....
Saya suker..saya suker....
Bihun goreng cmni mmg peberet aku la...
Sekarang rusydi pun suker..
Lagi la menjadi2 aku ngn rusydi makan..hihihi...

 
1 bungkus bihun ( di rendam )
12 ekor udang sederhana
 
1 labu bawang besar ( ditumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
1/2 inci halia ( ditumbuk )
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
3 – 4 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
sedikit perasa ( jika suka)

6 btg sawi
1 paket fishball
2 cili merah
Daun bawang
 
Cara penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi kemudian masukan sedikit air dan sos tiram.
2. Bila mendidih masukkan bihun, sawi, fishball, udang, dan garam. Kacau hingga sebati dan bihun lembut.
3. Last sesuaikan rasa garamnya bolehlah di angkat. Boleh jugak taburkan daun bawang dan cili merah.


Tuesday 24 September 2013

Apa Yang Tak Puas Hati Ntah...




Aku tak faham apa yg dia xpuas ati ntah...
Kuar2 jer heret pampers yg baru papa dia beli ni smbil mulut bebel ntah apa2...
Siap dok atas tu smbil bebel2...


Masa ni ngah marah2....
Memang bising giler mulut dia...


Ni tiba2 baik plk...
Aku dgr dia sebut "ayanggg"...
Ikut cm aku pggil dia selalu la"sayanggggg"....
Siap bgi kiss2 lagi....


Masa ni dah nak start merengek2 nak menangis....
Dia dh bengang agknya....
Macam2 perangai budak sorg ni...
Macam ni pun dia bleh menangis...
Pastu mula la aksi xpuas ati dengan baring2..dan cmpk brg....


Monday 23 September 2013

Rendang Ayam Pindang...


Dengan kepala dok pening setel jgk rendang aku ni...
Dengan tak cukup tidonya..
Adehhh...
Alsebabnya panas2 cmni rusydi plk batuk2..
Dia kalau batuk2 mula la nk melarat mcm nk kena asma...
Pastu malam plk merengek2...
Tido jap merengek2, tido jap merengek...
Memang kena bwak tido sebelah aku jgk la jawabnya..
Selalu mmg dia tido dlm bbycot jer...
 Bangun jer pagi ni tgk papanya xde kat sebelah..
Rupanya tido kt sofa luar..
Tanya nape tido luar..
Dia cakap tak tahan Rusydi dok tendang2...hahahah...
Sebab tu la aku suh dia tido dlm bbycot..
Memang tak dok diam punya..kejap kaki ke perut, muka la...
Sambung pasal resepi ari ni plk yer...
Bleh plk aku lupa nak blender serai tu sekali..
Masa nak menumis tu baru aku perasan tak masukkan serai..
Last2 aku main ketuk jer serai tu cmpak...
Maaf tuan punya resepi, sy terlupa.....huuhuh...

SUMBER : recipesasha & mama jijah

 bahan2
1 ekor ayam (sederhana size)
 
5 btg serai 
6 ulas bwg kecil 
6 ulas bwg putih 
1 inch halia 
1 inch lengkuas 
1/2 inch kunyit hidup (guna yg serbuk pun boleh) 
4 biji cili api (sy tmbhkan 5 biji lada merah & gunakan 3 biji cili padi)
1 cwn santan (sy gunakan 1 kotak 200ml santan)
2 keping asam keping
daun limau purut & daun kunyit utk hiasan (sy gunakan daun kunyit jer utk hiasan & jg di masak bersama)
minyak secukupnya
1 packet (kecil) kerisik

cara2
ayam dibersihkan & ditoskan - di perap dgn garam & kunyit & di goreng sekejap & ketepikan
kisar bahan2 yg ditaip dgn warna merah
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing
masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ayam - masak hingga sedikit pekat
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun limau purut
masak hingga kuah pekat & boleHlah dihidang dgn di taburkan daun kunyit.

Saturday 21 September 2013

Macgyver...





Tengok ini budak..
Terkejut aku tiba2 dia terbalikkan stroller ni...
Lepas tu sibuk dok pusing2 tayar...
Lastly memang tercabut pun...
Pastu melalak plk sebab xbleh nak masukkan balik...




Friday 20 September 2013

Kari Kepala Ikan Siakap...


Ikan siakap ni mmber en somi yg bagi..
Diorang pergi mancing ramai2 kt mana ntah aku lupa..
Tapi en somi aku ni mmg xpergi la..sebab dia bukan minat pun mancing2 ni...
Aku plk mmg teringin giler nak mancing kt kelong...
Tapi apakan daya laki ku xminat....
Balik kampung mancing blakang umh jer la...huhuhu...
Ikan ni diorang dpt dlm 8ekor..
Bagi la kitaorg dlm 2ekor..
Bahagian lain mmg aku dh selamat dh masak..
Tapi tang kepala en somi request buat kari @ asam pedas..
Jadi aku buat kari jer la..

Bahan2nya:
 2 kepala ikan Siakap
 7-8 biji kacang bendi 
 1 biji terung
 1 sudu teh jintan manis
 5 sudu makan serbuk kari
 1 sudu makan serbuk cili
 6 biji bawang merah*
 2 ulas bawang putih*
 2cm halia ditumbuk halus
 1cm lengkuas ditumbuk halus
 1 sudu teh asam jawa tanpa biji adabi
 3-4 cwn air
 garam secukup rasa
 200ml santan
 Cili merah & hijau dibelah dua

 

Cara menyediakan
Ikan dicuci bersih. Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang merah..bawang putih..halia..langkuas.. jintan manis sehingga wangi. 
Masukkan terung dan digaul rata .Kemudian masukkan rempah kari yg telah dicampur sedikit air dan pes asam jawa dan digaul sebati. 
Masukkan secawan air..Biar mendidih & bahan2 tadi agak lembut.. 
Masukkan pula santan..kacau sebati, lepas tu barulah masukkan ikan dan dikacau rata. 
Apabila merenih tambahkan air lagi kacau dan biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan kacang bendi, cili merah & hijau
Rasakan dgn sedikit garam dan tutupkan apinya bila masak. Hidangkan ketika masih panas... 


Thursday 19 September 2013

Gelagatnya...




Sangat comel kan!!!
Tak kira aku nak cakap gk anak aku ni comel...
Geram sangat2 kt dia ni weii..
Walaupun tiap2 hari melayan budak ni...hihih
 

Sangat suka tengok Boboiboy..
Pagi2 kul8.30 dh layan upin ipin...
Selalu aku pasang jer Youtube suh dia tengok upin ipin yg 3jam deret tu...
Memang keja rumah mmg semua siap...

 

Sangat suker makan keropok lekor okey....
Dah bapaknya orang Teganu kan...
Memang ofcoz la anak pun kaki keropok lekor...


Gaya Menyusu...




Memang kalau xnyempat atas kereta ni jgk dia menyusu...
Sayang ooo nak tinggal mainan...
Kadang2 dia simpannya botol susu dalam bakul mainan...
Pastu mula la mama dia ni tercari2...
 

Ni bila time nak manja2 ngn mama dia...
Berangan macam baby kecik2 la konon....
 

Ni mengintai mama main candycrush...
Tension woooo....
Susah yang amat dh weiii..
Padahal baru stage 86....


Tuesday 17 September 2013

Nasi Lemak Sambal Sotong Simple Giler....


Nasi lemak ni aku wat masa breakfast pgi tadi lagi...
Malam baru nak masuk en3...
Bukan apa aku skrg bila siang jer memang aku tak tahan nak ngadap laptop ni...
Pening giler...Asal baring jer mula la mata nak lelap...
Laki aku pun perasan...
Nasib baik xcakap aper..dia cuma cakap pembawakan budak kot...Hhuuhuh..
Memang tak terfikir pun nak masak nasi lemak...
Last2 bangun jer pgi tadi terasa kat anak tekak nk makan nasi lemak...
Santan mmg aku selalu ada stok...simpan kat peti bhagian sejuk beku tahan lama ckit...
Tapi ulam2 semua mmg takde la...
Simple jer....Ikan bilis pun goreng kosong jer..
Takde tambah kacang2..sebab kitaorg laki bini mmg tak makan kcng dalam nasi lemak..
Kalau lepak2 makan kacang tu bleh plk...
Pelik kan..hahaha
So nampak la nasi lemak aku yang tak menarik tu...
Kat sini aku juz tepek resepi sambal sotong jer...
Nasi lemak semua orang dah pandai kan...

Bahan-bahan

  • 8 ekor sotong
  • 1 cawan cili kisar
  • sedikit jus asam jawa
  • 1 sudu besar gula.
  • sedikit minyak masak
  • 1 biji bawang besar di hiris halus
  • garam secukupnya
  • 5 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • sedikit belacan - dikisar
Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan cili kisar dan masak dengan api sederhana sehingga naik minyak.
3. Masukkan sotong, dan air asam jawa dan kacau lagi hingga sebati.
4. Biarkan seketika baru dimasukkan garam dan gula pastu masak hingga pekat.
5. Bila telah pekat baru di padam api dan bolehlah di hidang bersama nasi lemak.


Sunday 15 September 2013

Nasi Goreng Sambal Ikan Bilis Rangup Berpetai....



Satu hari ni memang tak larat jer nak bangun...
Nasib baik la papa dia ada layan Rusydi..
Kesian kt Rusydi mama tak layan...
Tadi en somi dh masak nasi kemudian nk turun beli lauk jer kt kedai...
Kesian la plk kt dia..
Last2 cakap kt dia mama goreng nasi jer la...
Lagipun tekak aku skrang kurang selera nak makan makanan kedai...
So memang simple giler aku goreng nasi...
Juz guna sambal ikan bilis rangup yg dalam botol tu sebagai perencah..
Lepas tu sayur memang takde kt umh...
Ada jer petai yg en somi makan ngn budu tempoyak...
Aku hiris halus2 masuk dalam nasi goreng...
Ok la aku letak la jugak resepi cincai macai aku ni...

Bahan-bahan :

2cwn nasi -  seeloknya nasi yg lebih semalaman
2biji bawang merah- dimayang 
1biji bawang putih - dimayang
1s/b sambal ikan bilis rangup
5biji petai- dihiris
Garam & perasa secukupnya

Cara-cara :

1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sambal dan diikuti plak petai. Kacau seketika.
3. Masukkan nasi dan gaul sehingga sebati. Masukkan garam & perasa secukupnya. Kacau seketika.
4. Angkat dan boleh hidang la...


Jenis yang cmni la aku guna..

Tuesday 10 September 2013

Sotong Goreng Bawang Berlada...


 2 biji binjai dah habis, salak dah berbiji2, mangga muda lgi..
Sekarang baru nak masukkan en3 lunch td...
Memang lauk simple giler jer hari ni..
Tambah2 nak makan nasi kering2 jer...
Juz goreng ikan then goreng sotong cmni...
Ni pun hasil dok godek2 umah akak CtDelima...
Malas nak cakap banyak...nak tarik bantal dan membuta jap sebelum asar...
Dapat lelap kejap pun jadi la...

SUMBER : Akak Ct Delima

Bahan-bahan:
500 gm sotong sederhana besar
2 biji bawang merah - hiris halus *
2 ulas bawang putih - hiris halus *
2 biji lada hijau - hiris serong *
6 biji cili padi - hiris serong * (tahap pedas, ikut selera masing2 ya)
1/2 inci halia - racik halus *
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - hiris bulat
Sedikit air
Mnyak untuk menumis

Cara-cara :
1. Sotong dicuci bersih, potong bentuk gegelang, manakala kepala dia, dibuang paruh dan mata. Cuci dan toskan. Kemudian sotong dicelur dalam air mendidih sebentar. Toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua bahan yang bertanda * dan goreng sampai naik bau ( kalau dah bersin tu dah naik bau lah tu.. hehe ).
3. Masukkan sedikit air dan biar sampai mendidih. Masukkan sotong tadi, kacau2 sebentar dan masukkan sos tiram. Kacau lagi sampai rata.
4. Akhir sekali masukkan bawang hiris bulat, kacau sebentar dan perasakan. Masukkan garam jika perlu. ( CT tak letak garam sebab sos tiram dah rasa masin). Tutup api dan hidangkan.
 
 

Mengidam pada 10weeks...Mengidam Ke Teringin?


Ha...nak mak buyung yang tak brapa nak buyung lagi ni sibuk dh mengidam...
Ntah la rasanya bukan mengidam kot cuma teringin...
Sama ke ek?
Masa Rusydi dulu xde la benda merepek2..
AKu just nak makan buah delima..kena plk masa tu susah...
Kemain laki aku cari...Last2 jumpa la kt pasaraya HERO kt taman dagang, ampang...
Makan sebijik dh hilang ketagih....
Yang ni plk sebab member aku dok post dlm fb buah binjai...
Rasanya last aku makan buah binjai ni masa sekolah rendah kot...
Kemain berjejeran air liur aku nengoknya...
Last2 tanya adik aku kt kampung musim binjai ke kt kampung..
Dia cakap yup, banyak...so aku mintk la dia kirimkan...
Nasib la sepupu aku pun nak naik kl..
Kirim la kt dia...
Sekali tengok abah kesayanganku bukan setakat buah binjai..
Siap ada macam2 lagi...mangga muda ( kelate sebut pauh), buah salak ngn buah kelubi (aku xtau la korang pggil apa buah ni)...
Mangga muda tu depan umh aku jer kt kampung..
Salak tu yang belakang umah...manisss wooooo.....
Binjai plk 2biji binjai manis dan 1 lagi tu binjai masam...
Tak sabar nak makan....
Sekali en somi cakap makan la smpai ciritttttt...huuhuuhuh....
Thanks la pada abah aku sebab sggup melayan karenah anak sulung dia ni..
Dan sepupu aku tu yang sggup bawak naik bas plk tu...hihiih..

 

Sunday 8 September 2013

Roti Jala...


 Mood rajin plk hari ni yer menjala...
Bukan apa ngahri tadi bikin kari ayam..
Petang2 ni dengan cuaca mendung ni rasa plk nak menjala...
So apalagi godek la kat dapur tu..
Bahan plk mmg dah sedia ada...
Elok menjala bleh plk en somi dtg dapur seketul2 dia ambk makan...
Nampak sangat tak menyempatnya...
Terus aku cakap kt dia sabar la tak ambak gmbar lgi...
Hihihihih...bleh plk cmtu yer...
Sekali dia tolong ambk kan gmbr..senang keja den....
Ok lah resepi kat bawah yer...

SUMBER : Kak Niezza

Bahan-bahan 
2 cawan tepung gandum  
2 s/b tepung kastad  
2 s/b susu cair  
2 cawan air  
1 biji telor 
sedikit pewarna kuning 
sedikit garam


Cara  
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. Tapiskan dalam mangkuk.  
2. Panaskan kuali non-stik dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti jala...tapi nieza tak guna acuan tu cuma guna botol sos cili....memang senang. 
3. Bila sudah masak boleh lipat atau gulong.  
4. Hidangkan dengan gulai daging.



Saturday 7 September 2013

Puding Roti Berkaramel...


Sedapnya layan anak tekak ngn puding roti karamel cmni...
Dah la sejuk jer kat anak tekak ni...
Tapi jangan la muntah plk tengok gambar aku tu...
Ambik pun guna cmera henpon jer....
Ambik resepi kt umah Akak DjDayang...
Rasa mmg mabeles okey....
Tapi tak la secantik akak kita tu buat....
Aku ni tangan dah la tak berseni..pastu keja nak cepat jer....huhuuh....
Okey la..akak, adda mintk tepek resepi kat sini plak yer....
Nanti bila buat sekali lagi...adda buat cantik ckit pada yg ni okey...hihihiih...


bahan-bahan :
Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda. 

Sunday 1 September 2013

Sambal Ikan Keli...


 Semalam memang gantung kuali la aku...
Semalam dok menjajah umah orang wat openhouse...
Semalam jer ada 4buah umah yang aku pergi...
Dan brapa kali jugak la isi perut aku terburai dibuatnya..
Yer la dah kuar siang2..memang aku tak tahan betul kalau kena matahari..
Mengada betul...padahal kulit gelap jer...
Masa pergi umah m.sdara laki aku dia bagi plk ikan keli 10ekor suh wat balik...
5ekor dah jadi sambal ni ha....
Lagi 5ekor simpan dulu dok fikir nak wat apa....
Tengahari tu adik aku tepon dr kampung gtau dh tau ke berita buruk...
Aku cakap berita apa...dh berpeluh2 dah..
Dia cakap adik laki aku excident masa konvoi merdeka ramai2...
Terkujat sekejap aku.cmpur ngn geram..
Yer la hangin betul aku ngn perangai dia sorg tu...
Dah la ikut konvoi xgtau abah aku...
Sekali org call cakap excident 3biji motor sekali...
Dengar mmber2 bgtau tangan ngn perut...lagi la kecut perut aku dengar..
Tapi alhamdulillah calar2 jer...
Dah la nak ambk SPM tahun ni..pastu sibuk plk dok main motor bagai...
Nasib baik xde kereta..buatnya tergilis..eiiiii Nauzubillah mintak jauh...
Ok lah panjang sangat membebel.....Apapun nak wish SELAMAT HARI MERDEKA!!!


Bahan-bahan
1 kilo ikan sembilang/keli
sedikit kunyit
sedikit garam

Bahan A
1 1/2 genggam cili api
8 ulas bawang
5 ulas  bawang putih
1/2 inci kunyit hidup

Bahan B
2 biji bawang besar-hiris 
1 batang serai ketuk-pilihan 
6 sudu minyak   
2 keping asam keping 
Secukup rasa gula 
Secukup rasa garam 
Sedikit serbuk perasa

Cara-cara penyediaan
  1. Perap bahan-bahan A dan goreng dengan minyak banyak sehingga ikan garing.
  2. Kisar bahan A dan tumis sehingga harum dan wangi.
  3. Kemudian masukkan serai, bawang besar, asam keping dan tumis sebentar sehingga bawang layu.
  4. Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Masukkan sedikit air jika terlalu kering dan kacau.
  5. Masukkan ikan dan kacau sehingga rata...